Dyrevelferden hos oss

Jeg vil gjerne si litt om dyrevelferden hos oss, dette fordi jeg får en del spørsmål fra de som besøker oss eller ønsker å besøke oss angående hvor nært man kommer innpå dyra våre.

Kompis spiser gress.jpg

Dyra her på Nordby får det daglige stellet og tilsynet de skal og bør ha, pluss litt til vil jeg påstå, fordi vi er veldig glade i dem. De får kvalitetsfor, både når det kommer til kraftfor og høy. Alle får det de skal ha og trenger av vitaminer og parasittbehandling, og de får selvsagt veterinærtilsyn når de trenger det. Dyra våre har også fått den plassen de skal ha både inne og ute. Dette finnes det krav om fra Mattilsynets sin side og disse har vi forholdt oss til.

 

Når det kommer til dyrevelferden som handler om kontakten mellom mennesker og dyr, er jeg rett og slett ganske streng! Dyras velferd vil til enhver tid trumfe folks ønsker. Det vil si at hvis vi har dyr som ikke er så glad i nærkontakt, så må alle forholde seg til det og nøye seg med å betrakte dyra fra utsiden av inngjerdingen eller båsen.

 

Alle våre dyr er anskaffet fra februar 2021 til vi hadde åpningen 12. juni 2021. Vi driver derfor fortsatt med å bli kjent med de nyeste selv. Det vi ser er at noen dyr, sånn som minigrisene våre Peppa og Georg, tåler fint og setter faktisk pris på og få besøk i bingen, så lenge det ikke er for mange om gangen. Vi har satt maks 3 om gangen som antall. 

Geitene våre tåler også besøk i innhegningen sin, de har så stor plass at de som er litt mer sky eller de som ikke vil ha mer oppmerksomhet, kan gå unna. Derfor har vi også skrevet på porten at man ikke skal gå etter de om de går vekk. Vi har, dessverre, også måttet skrive på porten deres at det ikke er lov til å sitte på geitene. Må innrømme at det var litt overraskende at vi måtte skrive det, men det måtte vi faktisk!

 

Alpakkaene er et dyr man gjerne vil slå armene rundt å kose med, spesielt på senvinteren når de har tykk, god fiber. Det skal man ikke gjøre, for alpakkaene liker ikke nærkontakt. De liker heller ikke nærkontakt med hverandre, og hvis du titter litt i en alpakkaflokk er det nesten alltid litt luft mellom hvert dyr. Vi har ingen rett på å påtvinge et dyr en oppmerksomhet de ikke liker, bare for å tilfredsstille våre egne ønsker!

 

Vi har forståelse for at man ønsker å se alpakkaene på nært hold, det er fascinerende dyr og derfor holder vi de ofte inne i den lille innhegningen når vi venter besøk. Da kommer man ganske tett på dem, men på alpakkaenes premisser. De kan ikke gå i den lille innhegningen hele dagen, så de slippes ut igjen senest 13.30. 

Alpakkaene er såpass nysgjerrige at de ofte vil komme bort til gjerdet for å si hei, og har man en kvist eller litt gress tar de ofte imot dette.

 

Vi driver innimellom med litt «ut på tur» trening med alpakkaene våre. Tanken med det er at jeg ønsker på sikt å ha mulighet til å bruke alpakkaene som terapidyr. Det er en fantastisk følelse å gå med en alpakka, man får virkelig ro i sjela av den opplevelsen. Jeg tenker at mange vil ha glede og nytte av å oppleve det. Men alpakkaene må tåle det og synes det er allright selv, derfor er ikke dette et tilbud pr. i dag.

 

Hos oss får man ikke lov til å gå inn til kaninene, men man kan lukke opp døren i utebingen å klappe de hvis de kommer bort, og det gjør de ofte. Kaniner er små dyr som fort kan skade seg alvorlig om noen løfter de og mister de i bakken fordi de spreller. Dessuten forflytter kaniner seg raskt og det er fort gjort å tråkke på dem hvis man går inn i bingen deres.

 

Hos oss trumfer dyrevelferden alt, men jeg tenker at alle som besøker oss, uansett vil få en god opplevelse med dyra våre, selv om man ikke kommer helt tett på alle. Vi har hatt mange besøkende de første ukene her og tilbakemeldingene har så langt bare vært overveldende gode.

 

Linda